Cholesterol

Het is al langere tijd bekend dat teveel zout in je voedingspatroon ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Ook te weinig zout kan gezondheidsproblemen veroorzaken, daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden. Wanneer je dagelijkse zoutinname in orde is zal je een betere cholesterol krijgen. Veel mensen denken dat zout een directe werking heeft op de cholesterolwaarden, echter is dit niet het geval. Zout heeft namelijk een indirecte invloed op de cholesterolwaarden, echter maakt dit een zoutarm dieet niet minder belangrijk om de indirecte invloeden tot het minimum te beperken door een zoutarm dieet.

Cholesterol verhoogd? Dit kan de oorzaak zijn!

Verhoogde cholesterolwaarden kan veroorzaakt worden door ongezonde voeding, overgewicht, te weinig beweging, stress en door genetische oorzaak. Cholesterol is noodzakelijk om goed te blijven functioneren, maar te hoge waarden zijn dan weer niet goed. Ongezonde voeding bevat vaak te veel verzadigd vet en te weinig onverzadigd vet.

De verzadigde vetten in voeding kan je cholesterol verhogen en is terug te vinden in roomboter, koekjes, snacks, gebak, eieren en vette vleeswaren of orgaanvlees. In tegenstelling tot de verzadigde vetten verlagen/verbeteren onverzadigde vetten het cholesterolgehalte. Deze “gezonde” vetten komen voornamelijk voor in producten als noten, vette vis, zachte margarine, olie en andere vloeibare braad- en bakproducten.

Zoutinname

Waarschijnlijk is het bij iedereen al wel bekend dat we tegenwoordig veel te veel zout binnen krijgen door al het fastfood, kant-en-klare maaltijden, kruidenmixen en keukenzout. Een gemiddeld persoon krijgt ongeveer 80% van het zout binnen doordat het verwerkt zit in voorbereide voeding. De rest krijgen we binnen doordat we zelf nog eens zout toe voegen tijdens het bereiden van maaltijden in de keuken. Deze 20% van de totale zoutinname kan je dus al voorkomen door gebruik te maken van specerijen en kruiden als smaakmaker. Waar je tegenwoordig nog onnodig en ongezond zout toevoegt voor echt smaak.

Wij adviseren dan ook om je zoutinname zoveel mogelijk te beperken om zo de kans op een verhoogde bloeddruk te verkleinen. Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten en beperk voorverpakte producten zoals kaas, soepen, chips, koeken, sauzen en kant-en-klaar maaltijden.

Overgewicht Cholesterol
Overgewicht kan een van de oorzaken zijn voor verhoogde cholesterolwaarden,.

Invloed overgewicht op cholesterol

Het hebben van overgewicht kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol gehalte. Het is dus van groot belang dat je een gezond gewicht hebt om de cholesterolwaarden te verlagen. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen de energie die je gebruikt en de brandstof (voedselinname) die je binnenkrijgt. Een gezond gewicht betekend een gezond leven, wie wilt dat nou niet? Ook fruit is enorm belangrijk als je gezond wilt leven. Door dagelijks 200 gram groente en fruit te eten verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt door de aanwezige gezonde voedingsstoffen zoals vezels, kalium en antioxidanten.

Cholesterolwaarden verbeteren

Het is op vele manieren mogelijk om je cholesterolwaarden te verbeteren, wel is het belangrijk om te beginnen met doen. Begin bijvoorbeeld eens met je voeding in orde te brengen of meer te gaan bewegen. Zodra je begint met deze veranderingen doorvoeren is het belangrijk om consequent en langdurig verstandige keuzes te blijven maken voor een gezonde levensstijl. Een zoutarm dieet kan je daar goed bij helpen!