Natrium

Veel mensen denken dat zout en natrium hetzelfde zijn, maar dat is echter niet zo. 0,4 gram natrium is namelijk gelijk aan één gram keukenzout. Natrium is noodzakelijk voor je lichaam voor de vochtbalans van je lichaam. Daarnaast vervult het ook een belangrijke rol bij het regelen van je bloeddruk. Toch is het niet goed om veel natrium binnen te krijgen, dit zorgt namelijk voor een hoge bloeddruk. In Nederland krijgen de meeste mensen veel te veel natrium binnen via voeding, dit komt omdat producten in de supermarkt vaak veel natrium bevatten.

Gezondheidseffecten van natrium

We hebben al verteld dat natrium zorgt voor de vochtbalans van je lichaam, regelt je bloeddruk en de prikkeloverdracht in spier- en zenuwcellen. Ook magnesium, mineralen kalium en fosfaat spelen hierbij een belangrijke rol. Natrium verhoogt de bloeddruk. Wanneer je natriumarm eet heeft dit positieve gezondheidseffecten voor mensen met een normale bloeddruk. Vooral voor mensen met een hoge bloeddruk is het extra goed om natrium- en zoutarm te eten.

zoutarm recept
Natuurlijke voeding is zoutarm en gezond, een zoutarm dieet kan dan ook voor gewichtsverlies zorgen.

 

Zoutarme voeding

Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 2,4 gram natrium per dag binnen te krijgen, dit staat gelijk aan 6 gram zout. Dit geldt voor volwassenen, bij kinderen is het belangrijker om minder zout binnen te krijgen. Zie hieronder de maximale zoutinname op leeftijd gebaseerd. Voor gezondheidsredenen is het belangrijk om je aan deze richtlijnen te houden.

Leeftijd/Max zoutinname

  • 0 tot 6 maanden/0,9 gram
  • 7 tot 12 maanden/1 gram
  • 1 tot 3 jaar/3 gram
  • 4 tot 6 jaar/4 gram
  • 7 tot 10 jaar/5 gram
  • boven de 11 jaar/6 gram

De hoeveelheid natrium dat je precies nodig hebt is moeilijk te zetten, ieder lichaam is verschillend. Zo kan de natriuminname afhankelijk zijn van de hoeveelheid zout die je verliest met plassen of tijdens het zweten.

Natriumarme recepten

Alles over natriumarme recepten kan je hier vinden. Natriumarme voorgerechten, hoofdgerechten en bijgerechten zie je op deze pagina. Deze natriumarme recepten vormen een basis voor een zoutarm dieet. Het is prima om af en toe een “normaal” ander recept te eten. Wij adviseren wel om kant-en-klare maaltijden te vermijden, deze maaltijden bevatten altijd veel zout. Maar ook de zakjes met kruiden bij deze recepten zitten bomvol zout, wij adviseren dan ook om specerijen en kruiden te gebruiken als vervanging voor keukenzout. Met specerijen en kruiden kan je op een gezonde manier het eten op smaak brengen.